Recycling.
Το μέλλον τη πλανήτη μας στα χέρια μας!
σύμβολο ανακύκλωση- recycling symbol |
Ανακυκλώνοντας οι ηλεκτρικές και οι ηλεκτρονικές συσκευές, φωτοβολταϊκά πάνελ, οι αιολικές τουρμπίνες, τις μπαταρίες, τα λάδια, τα μέταλλα, τα αυτοκίνητα, τα ελάστικα, τα ξύλα, τα χαρτί, τα ρούχα και υποδήματα, οι πλαστικές και μεταλλικές συσκευασίες σώζεται η υγεία όλων των κατοίκων του πλανήτη και διασφαλίζεται το καλύτερο μέλλον των παιδιών μας! Ακομα ποιό βασικο ότι η ανακύκλωση μειώνει την κατανάλωση πρώτων υλών και τη χρήση ενέργειας και ανοίγει καινούριες Θέσεις εργασίας.
οι καδι ανακύκλωση – Recycling. |
Η ανακύκλωση των γυάλινων= των μεταλλικών= των πλαστικών συσκευασίων, των χαρτιών.
Aνακυκλώνοντας τις γυάλινες συσκευασείες εξοικονομούμε οι άμμοι των υδροβιοτόπων,για την παραγωγή τον έναν κίλο γιαλιού χρειάζεται 750 γραμμάρια άμμου.
ανακύκλωση γυαλιών |
Με την ανακύκλωση των 1000 κιλών γυαλιών εξοικονομούμε 42 kwt ενέργειας. Η παραγωγή ένος μπουκαλιού από ανακυκλωμένο γυαλί χρειαζεται 35% λιγότερη ενέργεια και επιφέρει 20% λιγότερη μόλυνση της ατμόσφαιρας σε σύγκριση με την πρωτογενή παραγωγή του. Aνακυκλώνουμε όλες τις γυάλινες συσκευασείες με όγκος μέχρι των δύο λίτρων.
Με την ανακύκλωση των 1000 κιλών αλουμίνιου (μεταλλικών κουτιών) εξοικονομούνται 700 κιλά του πετρελαίου, δεν γίνεται η εξορυξη 4 570 κιλών βωξίτη. Για παραγωγή ένα κούτι αλουμίνιου χρειάζεται 0,3 kwt ηλεκτρικού ρεύματος. Τι συμαινει αυτό το ποσό, μπορείται να δείτε τηλεώραση σε 3 ώρες ή να λειτουργεί το ψυγείο 3 ώρες. Τα μεταλλικά κουτιία από αλουμίνιου, όπως βλέπουμε στις οικόνες του μπλοκ Νανοτεχνολογία, είναι από τα διάφορα αναψυκτικά, τους χυμούς και τσάι, και τις μπήρες.
Aνακυκλώνοντας τις πλαστικές συσκευασίες εξοικονομούμε το πετρέλαιο απο το όποιο παράγωνται. Με την ανακύκλωση των 1000 κιλών του πλαστικού δεν θα εκλυθούν στην ατμόσφερα 732 κίλα διοξείδιο του άνθρακα (Carbon dioxide CO2), οποίο προκαλεί το φαινόμενο του Θερμοκηπίου στην πλανήτη μας.
Το νερό, τα αναψυκτικά και τα περισσότερα τρόφιμα τα αγοράζουμε σε πλαστικές συσκευασίες. Οι πλαστικές φιάλες (μπουκάλια) διασφαλίζουν το υγρό που φτάνει στον καταναλωτή διατηρώντας την ίδια φυσικοχημική σύσταση και μικροβιακή καθαρότητα, εφόσον φυλάσσονται σε ειδικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας. Για περιβαλλοντικούς λόγους οι φιάλες αυτές έγιναν πιο λεπτές. Τα χαρακτεριστίκα και περιγράφη τις πλαστικές συσκευασίες στην σελίδα Οικολογία του μπλοκ Νανοτεχνολογία.
Οι πλαστικές και μεταλλικές συσκευασίες σήμερα έγιναν, όχι μόνο περιβάλλοντίκα, αλλά και τα ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΆ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ!
Ο όρος περιβάλλον και οικολογία στην σελίδα Οικολογία εδω
Η έρευνα έδειξε, ότι περίπου 8 δισεκατομμύρια τόνοι τις πλαστικές συσκευασίες έχει διάσπαρτει στον πλανήτη μας. Εκατονδαδες χιλιάδες πουλιών και ψαριών παιθένουν καθε χρόνο εξαιτίας παγιδέυσεις τους σε απόβλητα των ωκεάνων και Θάλασσων. 40 000 τόνοι πλαστικών απορρημάτων επιβαρύνουν κάθε χρόνο το περιβάλλον της Ελλαδας, το 70% (δηλαδη 28 000 τόνοι) από αυτά καταλήγουν στις θαλασσινές άκτες. (Οι πληροφοίες από ENVIPCO).
Ο όρος περιβάλλον και οικολογία στην σελίδα Οικολογία εδω
περιβάλλοντίκα, και οικολογικά προβλήματα |
Μερικές πληροφορίες για σας, φίλοι μου. Η κατανάλωση πλαστικών συσκευασιών στην Ελλάδα είναι κατά 62% μεγαλύτερες από το μέσο όρο στην ΕΕ. Οπως ανάθερα πριν, η Ελλάδα μέχρι το 2010 βρισκόταν στην τελευταία θέση στην Ευρωπαική Ενωση ως προς την ανακύκλωση. Περισσότερα από 500 000 τόνους πλαστικές συσκευασίες καταναλώνουμε ετησίως στη χώρα μας. 70 000 τόνοι, αφορούν τα πλαστικά μπουκάλια των εμφιαλωμένων νερών και αναψυκτικών. Για περιβαλλοντικούς λόγους οι φιάλες αυτές έγιναν πιό λεπτές. Οπως ανάθερα πριν, 40 000 (δηλαδη 55%) τόνοι πλαστικών απορρημάτων επιβαρύνουν κάθε χρόνο το περιβάλλον της Ελλαδας. Η έρευνα στην μία δυμόσια επερισία το φθινώπορο 2024 έδειξε, ότι ανακύκλωση των πλαστικών μποκαλιών ανέρχεται μόνο 36%, δηλδη 9% λυγότερο από μέσο όρο της χώρας.
Παρακαλώ, να θυμάστε ότι να αποσυνθετεί στο χώμα ένα πλαστικό μπουκάλι χρειάζεται μίνιμουμ 400 χρόνια!
Aνακυκλώνοντας τα 1000 κιλά των χαρτίων «σώζουμε τις ζωές» 17 δέντρων.
σώζουμε 17 δέντρα |
Η Ελλάδα μέχρι το 2010 βρισκόταν στην τελευταία θέση στην Ευρωπαική Ενωση ως προς την ανακύκλωση. Το 2020, το Υπουργείο Ανάπτυξης της χωρας, ανακοίνωσε την ενίσχυση υφιστάμενων και νέων επιχειρήσεων που θα δραστηριοποιηθούν στον τομέα της ανακύκλωσης αποβλήτων με χρηματική χορήγιση στο ποσοστό έως 55%, μέσω του προγράμματους ΕΣΠΑ =Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής .
Το 5 Δεκεμβρίου του 2019 ξεκίνησε μια σημαντική επένδυση στη χώρα μας, δημιούργισε τη πρώτη μονάδα παραγωγής μηχανιμάτων ανταποδοτικής ανακύκλωσης στην εταιρία TEXAN, όποια λειτούργισε από το1989. Το 2024 στην χώρα έχει τοποθετήσει 317 μηχανιμάτα, στην πόλη Θεσσαλονίκη 47 μηχανιμάτα ανταποδοτικής ανακύκλωσης, προσφερόντας εργασία σε εκπαιδευμένους ανθρώπους. Η εταιρία TEXAN μέσα στα μηχανιμάτα ανταποδοτικής ανακύκλωσης μαζέυει για ανακύκλωση μόνο πλαστικά μπουκάλια διάφορες διαστάσεις μέχρι των δύο λίτρων και μεταλλίκα κουτία απο αλουμίνιο, και γυαλινά μπουκάλια.
Πώς ανακυκλώνουμε τις πλαστικές συσκευασίες και αλουμίνο συσκευασίες; Τα μπουκάλια και τα κουτία πρέπει να είναι καθαρά, άδεια και στεγνά, χωρίς καυπάκι, μη τσαλακομένα. Το μεγεθος (όγκος) των μπουκαλιών από 400 μλ μέχρι 2000μλ (2 λίτρα).
Οι διαφορετική χρήση των πλαστικών και γυαλινών μποκαλιών.
χρήση των γυαλινών μποκαλιών |
χρήση των πλαστικών μποκαλιών |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου